Naša ponuka
 
 
 
 
 

Prečo mi zlatý prsteň farbí kožu na čierno?

Stalo sa vám niekedy, že vám šperk zafarbil pokožku na čierno alebo zeleno? Prstene vytvoril okolo prstov čierne krúžky alebo si viete zlatom doslova kresliť na kožu?

Pri bižutérnych kovoch ako je zliatina zinku, meď a bronz je zmena farby kože či šperku úplne bežná. Čo ak ale nosíte reálne zlato a napriek tomu sa vám tvoria nepekné šmuhy na prstoch, krku či zápästí?

Je farbenie 14k šperkov znakom nekvalitného zlata alebo choroby tela? Treba sa báť? Poďme si najskôr povedať niečo o samotnom zlate.

Zloženie zlatých šperkov

Zlato samo o sebe je inertným kovom, čo znamená, že v bežných podmienkach je odolné voči chemickým reakciám a korózii. Nemalo by teda oxidovať a ani spôsobovať akékoľvek reakcie s pokožkou. Čisté zlato je však veľmi mäkké, a teda nepraktické na bežné nosenie. Vaše šperky by sa mohli ľahko zdeformovať a stratiť svoju krásu. Aby sa docielila vyššia tvrdosť, pridávajú sa do neho aj iné kovy.

Čistota zlata sa vyjadruje v karátoch, pričom rýdze zlato má maximálnych 24 karátov (značenie 1000/1000). Faktom však je, že v prírode by sme ho v takomto stave hľadali márne. Vždy obsahuje aj minimálne množstvo iných kovov, preto sa označuje ako 999/1000. Zlato označované ako 14k znamená, že obsahuje 14 karátov zlata z 24 celkových jednotiek a zvyšných 10 jednotiek tvoria iné kovy, ktoré sú pridané za účelom dosiahnutia požadovanej pevnosti, tvrdosti, tvarovateľnosti a farebných vlastností pre konkrétny účel (napríklad na výrobu šperkov). Označujeme ho číslom 585/1000.

Na docielenie bieleho odtieňu zlata sa používa platina, paládium, striebro a zinok. Pre ružovo-zlatý odtieň sa využíva meď. Menej častým je železo, ktoré vytvorí bledučko-modrý nádych. Nikel sa stáva menej bežným v dôsledku zvýšeného výskytu alergických reakcií.

Čo z toho vyplýva?

Všetky prímesy v zlate sa môžu podieľať na sfarbení kože, a to z viacerých dôvodov.

Alergická reakcia

Aj keď samotné zlato je hypoalergénne, pridané kovy alergické reakcie spôsobovať môžu. Spomínaný nikel je najčastejším alergénom pokiaľ ide o kovy. Práve z toho dôvodu sa pridáva čoraz menej.

Chemická reakcia

Náš pot je komplexná zmes vody, elektrolytov (minerály ako sú sodík, draslík,...) a malého množstva ďalších látok. Tie zohrávajú úlohu pri degradácii kovových povrchov. Zloženie potu teda môže ovplyvniť fakt, či vám kov bude alebo nebude farbiť kožu. Okrem toho môže dôjsť k reakcii s krémami, mydlami, parfumami a inými kozmetickými prípravkami. Navyše kozmetika často obsahuje mikročastice tvrdšie ako zlato, čo spôsobuje jemné obrusovanie šperku. Prach z brúsenia potom vytvára na pokožke čierny film.

Hormonálna reakcia

Okrem potu produkuje naše telo aj hormóny, ktoré môžu reagovať s kovovými zliatinami v šperkoch, a tak vytvárať tmavé chemické zlúčeniny, ktoré následne vnímame ako čierne šmuhy na koži. Vzhľadom na hormonálne kolísanie počas týždňov, mesiacov alebo dokonca rokov môže dôjsť k nepravidelnému výskytu farbenia kože. Preto v niektorom období sa farbenie nevyskytuje a inokedy zasa áno. Sú ľudia, ktorým sa reakcia vyskytla len počas tehotenstva. Vtedy organizmus zažíva veľkú búrku hormónov. Iné ženy majú túto skúsenosť všeobecne počas rôzneho štádia menštruačného cyklu, kedy tiež dochádza k hormonálnym zmenám.

„Všimla som si, že niekedy mi zlatá obrúčka zafarbí prsty načierno a stáva sa to asi len v niektorej fáze môjho cyklu. Nedeje sa tak vždy, ale mám pocit, že v pravidelných intervaloch. Neverila by som, že to môže mať súvis, ale vyzerá to tak. Musím odsledovať pár mesiacov.“, zdôverila sa nám jedna z našich zákazníčok.

Farbenie pokožky do čiernej alebo zelenej farby pri nosení zlatých šperkov je prirodzený jav a nemusíte panikáriť. Mnohí ľudia sa obávajú, že ide o prebiehajúci zápal alebo chorobu, no v skutočnosti je dôvod na obavy mizivý. Ak ste sa s podobnou situáciou ešte nikdy nestretli  a máte pocit, že s vašim telom nie je niečo v poriadku, prípadne ak je sfarbenie pokožky sprevádzané svrbením či pálením, vyhľadajte lekára. Vždy je lepšie problémy skonzultovať, aby sa vylúčilo možné ochorenie.

S veľkou pravdepodobnosťou však ide len o neškodný jav a môžete pokojne spávať :)

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia