Naša ponuka
 
 
 
 
 

Valentín, sviatok zaľúbených

 

Začiatok nového roka. Vianočné sviatky sú za nami, šampanské zo Silvestra dopité a leto v nedohľadne. Je pred nami pochmúrne obdobie? Tak to ani náhodou. Možno sa nám pošťastí pár bielych dní so sánkami a snehuliakmi, ale v polovici februára na nás čaká jeden krásny a hrejivý sviatok. Sviatok všetkých zaľúbených.

14. Február

Mnohým sa  automaticky vybavia gýčové ružové srdcia, červené ruže a nevkusné pohľadnice. O tom to však nie je. Pripomeňme si príbeh svätého Valentína a jeho odvahu v šírení lásky v čase, keď boli sobáše zakázané. Sviatok má korene v romantickom a odvážnom akte a nie v obchodných zámeroch predajcov 😊

Legenda o svätom Valentínovi

Príbeh začína v starovekom Ríme, kde žil mladý kňaz menom Valentinus. Bol obľúbený pre svoju dobrotu, láskavosť a ochotu ľuďom pomáhať. Najväčšiu odvahu vraj prejavil po tom, čo vtedajší cisár Claudius II. Vydal zákaz sobášenia mladých párov, pretože veril, že slobodní vojaci sú lepší bojovníci. Podľa legendy zašiel až tak ďaleko, že zrušil aj všetky novouzavreté manželstvá a zasnúbenia.

Valentín však zdieľal presvedčenie, že láska je silnejšia ako vojenské zákazy, a tak sa podujal vykonávať tajné sobášenie vojakov a ich milovaných partneriek kresťanským obradom.

Nakoniec však Valentinus za svoju odvahu kruto zaplatil. Bol chytený, uväznený a odsúdený na smrť. V poslednej chvíli pred jeho popravou sa však stihol rozlúčiť so svojou láskou, ktorej údajne poslal ľúbostný list, podpísaný "Tvoj Valentinus." A tak sa zrrodila tradícia posielania ľúbostných valentínok.

Historka o svätom Valentínovi sa šírila po celej Európe a stala sa symbolom odvahy a víťazstva lásky.

Jedine, že by nie...

Je nutné podotknúť, že sa jedná o legendu a skutočné historické záznamy hovoria o viacerých biskupoch menom Valentín. Všetkým sa ale pripisujú pôsobivé skutky, a tak pápež Gelasius I. zaviedol v roku 496 Sviatok svätého Valentína a stanovil ho práve na 14. februára. Valentín sa tak stal patrónom snúbencov, manželov a zamilovaných, ale aj  včelárov, turistov či epileptikov.

Pôvod sviatku spracoval PhDr. Juraj Zajnoc, CSc., z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV v knihe Svätí s menom Valentín a sviatky zamilovaných (vydavateľstvo VEDA, 2020). Ak by vás táto téma zaujímala, dozviete sa mnoho historických faktov namiesto ľúbivých príbehov.

Čo darovať?

Postupne sa k sviatku pridávali rôzne tradície a áno, jeho dnešné komerčné poňatie zahŕňa aj kúpu hmotných darčekov.

My vám vieme poradiť práve v oblasti podarúnkov. Zhmotníme vašu lásku pomocou šperku. Lebo to je to, čo robíme. Meníme šperky na symboly spojenia 😊

Ak teda nechcete na Valentína spievať, recitovať, maľovať a ani neviete uvariť romantickú večeru, môžete siahnuť práve po šperku – symbole vášho spojenia.

Pripravili sme si pre Vás valentínsku ponuku a vybrať si môžete od drobnej pozornosti až po celý partnerský box. Radi Vám s výberom poradíme, obráťte sa na nás.

Pri tejto príležitosti určite odporúčame šperky v tvare srdca, siahnite teda po kolekcii LÁSKA alebo šperky z kolekcie MIO LIEN, ktoré najviac vystihujú naše vrúcne spojenia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia